Anita Brinkman

Hai. Wil jij weten waarom het welzijn van moeders mijn passie is? Omdat ik weet hoe het voelt als je niet blij en fit bent als moeder. In 2004 had ik drie kleine kinderen, was totaal op, overprikkeld en depressief. Ik was er heel goed in om te laten lijken dat alles goed ging maar ik voelde me heel slecht. Dat kon natuurlijk niet langer duren. Ik had nog een kinderwens maar zag dat op deze manier niet zitten.

Ik besloot mij volledig te richten op verbetering van mijn fitheid en emotioneel welzijn. En met succes! Ik heb gelukkig nog twee kinderen mogen krijgen zonder al teveel klachten. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik ben mij er ook van bewust dat ik uit die, soms uitzichtloze, situatie gekomen ben door mijn aktieve en gedreven aard. Een groot voordeel… en ook mijn valkuil kwam ik achter. Ten tijde van drukte putte ik mezelf enorm uit.

In 2009 ging ik andere moeders met postnatale depressie helpen. Wat bleek; PND is maar een klein deel van de problemen die moeders hebben. Hoeveel vrouwen denken dat het “normaal” is dat er een roze wolk zal zijn; er zijn er maar weinig die het ook echt ervaren. Vele voelen zich niet goed. Ze zijn emotioneler, kribbiger en onzeker en het lijkt of hun leven op zijn kop staat en ze nooit meer de oude worden, vooral als het de eerste is. Ontzwangeren vraagt veel tijd en geduld, zeker als de zwangerschap niet gemakkelijk was.

Er kan een tekort aan ijzer zijn waardoor ze heel moe zijn. Sommige vrouwen hebben schildklier problemen. Uitputting en PTSS, angst en paniek komen veel voor, in milde tot ernstige vorm. En dan is er de onwetendheid over het verloop van de babyblues. Algemeen wordt aangenomen dat het een paar dagen is maar de klachten kunnen maanden aanhouden!

Zwangerschap en bevallen is minder glorieus dan we denken maar daar is niets mis mee als je weet wat je kunt verwachten en hoe je je er op kunt voorbereiden. Veel zullen moeders toch ook moeten gaan ervaren. Elke moeder, partner en hun kind zijn anders. Een goede mentaliteit zijn ze enorm bij gebaat. Leefstijl en stress hebben een grote invloed op hun welzijn en dat van hun gezin. Stressmanagement is te leren en ook emotioneel hebben ze er baat bij. Fysiek zijn ze sterker waardoor je de dingen beter vol kunt houden.

Ik werk met aktieve, leergierige vrouwen die verlangen naar balans in moederschap en ambitie. Ik leer ze belemmerende overtuigingen die ze hebben over zichzelf en een ander, te herkennen en doorbreken. Ik leer ze krachtige keuzes maken om het leven te creëeren wat ze willen.
Interesse? Ontmoet mij bij het Healthy Mama Event op maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

mama-is-blijMijn verhaal;

Ik was in mijn 1e zwangerschap alleen maar moe. Afgezien van het feit dat ik dat apart vond, zijnde een semi topsporter, deed ik het er mee. Na de zwangerschap ging het redelijk maar echt lekker ging het nooit. Na vijf maanden was ik plots depressief. En de vermoeidheid was er, altijd!

Een zwangerschap later kon ik bijna niets meer. De dokter zei dat moeheid en bezorgdheid bij moeders heel normaal is. Hij wilde wel pillen voorschrijven maar dat zag ik niet zitten. Ik los dingen altijd graag zelf op. Ik had het idee dat niemand het begreep. Tegen de tijd dat mijn situatie echt ernstig was, was het voor mijn relatie te laat. Een scheiding volgde.

Ik wilde gewoon normaal en ontspannen zijn! Maar ondertussen moest ik onder ogen zien dat ik blijkbaar iets vreselijk fout deed. En dat naast dat ik me overal verantwoordelijk voor voelde, alles perfect wilde doen en nooit grenzen voor mezelf stelde. Toch ging ik gewoon door. Met een nieuwe partner en nieuwe zwangerschap, moest het goed komen. Het lukte anderen toch ook? Gewoon wat harder eraan werken, en het zou allemaal goed komen…

Helaas, totale uitputting en overspannenheid was de uitkomst na mijn 3e zwangerschap. Toen wist ik het zeker. Iets in mij zorgde voor deze situatie. Mijn lichaam werd steeds slechter en mentaal zat ik er doorheen.

Ik neem niet snel met iets of iemand genoegen als het voor mij niet goed voelt. Daar ben ik nu ook meer uitgesproken in. Daarnaast wilde ik niet langer belast blijven met dingen uit het verleden. Blokkades en negatieve overtuigingen over mezelf ben ik gaan lozen. Ik heb een studie gemaakt van de invloed van leefstijl (stress) en voeding op je lijf en stemming. De uitkomsten zijn opmerkelijk. Wat een shift in je denken en doen teweeg kan brengen is ongelofelijk. En een investering voor altijd!

Ik kan nu energiek en vrijuit leven door:

 • radicale aanpak van zelfzorg- en reflectie
 • geleidelijke leefstijl verbeteringen
 • de juiste mensen om me heen qua vrienden, coaches en therapeuten
 • goede aanvullende supplementen

Wat ik geleerd heb:
Te luisteren naar mijn lichaam (klachten), gevoel (ont/gespannen) en intuïtie (wat wil ik zelf)
Daar komen beslissingen uit die niet altijd makkelijk zijn om te nemen, maar voor mezelf en dus ook mijn gezin het beste zijn! Met als resultaat dat ik heb leren handelen voor het te laat is, dus voor klachten ontstaan. Zo blijft veel leed bespaard.

Door goed te luisteren heb ik ontdekt dat er toch nog iets niet goed zat bij mij. Ik blijk HPU te hebben. Een stofwisselingsziekte met kenmerken o.a. depressie door tekorten! Sommige klachten zijn onomkeerbaar en ik had gewild dat ik e.e.a. eerder geweten had. Maar gedane zaken nemen geen keer. Het is voor mij daarom belangrijk andere moeders voor een dergelijke uitkomst te behoeden door ze te leren aandacht te geven aan hun postnatale issues. Ik ken immers de gevolgen als je het niet doet!

Voorgeschiedenis
In 2009 ben ik gestopt met mijn werk in loondienst en gestart met Anita’s zelfzorgservice. Hulp aan huis om als ervaringsdeskundige andere moeders met een depressie te helpen. Ik hielp ze door te luisteren en met een plan hoe ze hun zelfzorg konden verbeteren. Na dat een paar jaar gedaan te hebben, werd mijn oudste dochter ernstig ziek en moest ik stoppen met mijn werk.

Meer weten?

Ik werk met aktieve, leergierige vrouwen die verlangen naar balans in moederschap en ambitie. Ik leer ze belemmerende overtuigingen die ze hebben over zichzelf en een ander, te herkennen en doorbreken. Ik leer ze krachtige keuzes maken om het leven te creëeren wat ze willen.
Interesse? Ontmoet mij bij het Healthy Mama Event.

Neem gerust contact met mij op en doe de OntzwangerWijzer test voor een persoonlijke reactie.

4 thoughts on “Anita Brinkman

 1. Fijn dat je je eigen verhaal deelt. Voor veel vrouwen is het ontbreken van de roze wolk taboe. Het hoort niet en dus heb je het er niet over. Je gaat jezelf dan ook nog eens van alles verwijten. Jezelf geen goede moeder vinden, schuldgevoelens etc. Hoog tijd dat de andere kant ook belicht wordt, en vooral: wat kun je zelf doen en waar vind je begrip en hulp? Veel vrouwen (en hun omgeving) gaan héél blij worden van/met jou!

  1. Klopt Pauline, dank voor je reactie. Ook wordt gedacht dat als er geen roze wolk is, je automatisch wel een depressie moet hebben. Dit is echter heel vaak NIET het geval. En als er wel een depressie is, zijn er meer oorzaken voor te vinden dan alleen een psychische oorzaak. Zo is er nog genoeg te doen 😉
   Ik word ook heel blij van dit werk

 2. maaike heijnen zegt:

  Hoi! Wat een fijne website heb je! Eindelijk herkenning! Ik ben uitgeput. Na mijn bevalling 14 januari 2015 ben ik in een post natale depressie beland. Hiervoor opgenomen geweest. Na 4 maanden opname naar huis ik was genezen …toch? Mooi niet. Ik werd moe en dat ben ik nu nog steeds en dat maakt mij weer depressief. Help Hoe kan ik dat veranderen?
  Ben zo verdrietig dat ik niet kan genieten van mijn dochter.

  1. Hai Maaike, dank voor je reactie.
   Dat klinkt als een heftige tijd, na de geboorte van je eerste ook nog een opname. Ik weet van meerdere moeders dat het hen bovendien bijna niets heeft gebracht, heel schrijnend. Ik weet dus wat je doormaakt en kan je zeker helpen. Je hebt de OntzwangerMeter ingevuld zag ik? Dan krijg je van mij een reply. Je bent uit de ontzwanger fase dus moet er even goed naar je situatie gekeken worden. De moeheid is een goeie indicator. Niet leuk voor jou maar goed ‘om mee te werken’ 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *